Görög citromos süti
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
35 dkg cukor
2 és fél dl joghurt
3 tojás
1 citrom reszelt héja és 1 evőkanálnyi leve
5 dl víz
25 dkg cukor
4 citrom
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukor és a sót egy nagy tálban összevegyítjük. A joghurtot, a tojásokat, a citromhéjat és a citromlevet kézi habverővel összehabarjuk egy mérőkancsóban. Átöntjük a mérőkancsóból a citromos keveréket a lisztes tálba, és az egészet fakanállal összedolgozzuk. A tészta kész: egyenletes rétegben átkanalazzuk egy kivajazott 30x40 cm-es tepsibe, és 45-55 perc alatt megsütjük.
Miközben sül, elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét először kislángon melegítjük. Amikor fölolvadt benne a cukor, akkor erősebb lángon felforraljuk és 3-4 percig forrásban tartjuk.
Ha a süti megsült, kivesszük és azon nyomban sok-sok helyen villával megszurkáljuk és rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk alufólia alatt, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána kockákra vágva tálaljuk.
(Stahl Judit receptje, Stahl magazin 2009. tavasz-nyár)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése