2009. június 2., kedd

Görög citromos süti

Sütöttem ma is sütit. És már megint nem ízlett senkinek rajtam kívül... Pedig olyan finom lett, nagyon citromos, nagyon édes, nagyon tocsogós! Legközelebb a cukor mennyiségét csökkentem a tésztában, és a szirupból is csak fele annyit fogok készíteni (bár nekem így is nagggyon ízlik).

Görög citromos süti

Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
10 dkg gríz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só

35 dkg cukor

2 és fél dl joghurt
3 tojás
1 citrom reszelt héja és 1 evőkanálnyi leve

A sziruphoz:
5 dl víz
25 dkg cukor
4 citrom

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 fokra (gázsütőn 3-as fokozat).
A lisztet, a grízt, a szódabikarbónát, a cukor és a sót egy nagy tálban összevegyítjük. A joghurtot, a tojásokat, a citromhéjat és a citromlevet kézi habverővel összehabarjuk egy mérőkancsóban. Átöntjük a mérőkancsóból a citromos keveréket a lisztes tálba, és az egészet fakanállal összedolgozzuk. A tészta kész: egyenletes rétegben átkanalazzuk egy kivajazott 30x40 cm-es tepsibe, és 45-55 perc alatt megsütjük.

Miközben sül, elkészítjük a szirupot: a cukrot, a vizet, a 4 citrom héját és levét először kislángon melegítjük. Amikor fölolvadt benne a cukor, akkor erősebb lángon felforraljuk és 3-4 percig forrásban tartjuk.

Ha a süti megsült, kivesszük és azon nyomban sok-sok helyen villával megszurkáljuk és rákanalazzuk a citromos szirup felét. Negyed óráig állni hagyjuk alufólia alatt, azután rálocsoljuk a maradék szirupot is.
A tepsiben hagyjuk kihűlni. Utána kockákra vágva tálaljuk.

(Stahl Judit receptje, Stahl magazin 2009. tavasz-nyár)

Nincsenek megjegyzések: