2009. június 16., kedd

Kalácsos finomság

Egyik nagy kedvencem!

Rakott kalács csokival és baracklekvárral

Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács
3 dl tejszín
4 dl tej
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor
1 citrom
10 dkg tejcsokoládé
3 evőkanál lekvár (pl. barack-, narancs- vagy málnalekvár)
esetleg 1 evőkanál rum
3 dkg vaj
kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és vékonyan kivajazunk egy 30x20 cm-es tepsit. A szikkadt kalácsot dobókocka méretűre daraboljuk, és a kivajazott tepsibe szórjuk. A tejet meg a tejszínt összemelegítjük, majd egy keverőtálban kézi habverővel összedolgozzuk az egész tojásokat a tojássárgákkal és a cukorral. A meleg tejszín-tej egyveleget folytonos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, aztán belereszeljük a citrom héját. Ráöntjük a kalácskockákra, és hagyjuk, hogy azok 10-15 perc alatt majdnem teljesen magukba igyák. Ezalatt apróra vágjuk a csokoládét, illetve, ha a lekvár túl sűrű lenne, kevés rummal felhígítjuk.
2. A kalácskockák közé nem túl mélyen, imitt-amott elrejtjük a csokifalatokat, majd kiskanálnyi mennyiségekben a lekvárt is. Az a jó, ha mindenhova jut lekvár is, csoki is. Végül a rakott kalács tetején elmorzsoljuk a vajat, és 45 perc alatt megsütjük. Ha 30 perc után úgy látjuk, hogy nagyon pirulni kezdett, alufóliával letakarjuk, és úgy sütjük tovább. 4-6 adag lesz belőle

(Stahl Judit: Végre otthon c. könyvéből)

Nincsenek megjegyzések: