2009. augusztus 25., kedd

Véletlen találkozás a római köménnyel

Végre ma sütöttem valamit, méghozzá a kedvenc pogácsámat! Egy nagyon kedves barátnőmtől van a recept, könnyű elkészíteni és ahogy ő mondta, ez az "A pogi , amit egy hárombalkezes háziasszony sem tud elrontani!" :)

Nem is rontottam el, viszont az egyik tepsi pogácsa tetejére a sajtra még köménymagot is akartam szórni. Kibontottam egy zacsit, szórtam lelkesen, egyszer csak érzem, hogy ez nem köménymag-illat. Megnéztem a címkét, hát látom, hogy ez a római kömény! Gondoltam, lesz, ami lesz, most már rajta hagyom. Nekem ízlett, különleges aromája van, férjem szerint viszont olyan azokat a pogácsákat enni, mintha szappant rágcsálna az ember :)

Végül pedig íme a recept:

Hozzávalók:
  • 50 dkg finom liszt
  • 25 dkg margarin
  • 3 dkg élesztősó ( kb. 1 kávéskanál)
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 5-10 dkg reszelt sajt

A lisztet összekeverjük a sóval és elmorzsoljuk a margarinnal és az élesztővel. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, tejfölt, tojássárgáját és összegyúrjuk. Közepesen lágy tésztát kapunk. Egy órára betesszük a hűtőbe, alufóliába csomagolva. A reszelt sajt lehet füstölt, lehet ementáli is, csak az a lényeg, hogy pikánsabb legyen, mint egy sima trappista. Lehet beletenni apróra vágott sonkát vagy bacont, akkor remek laktató sörkorcsolya. Kis pirospaprikát (tényleg keveset), borsot, fűszereket is lehet beletenni, ki, hogy szereti. Kb. 1,5-2 cm magasra nyújtjuk, előtte egyszer hajtogatjuk (ez el ismaradhat), majd nagy szaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk sajttal, vagy köménnyel, vagy bacon csíkokkal, vagy szezámmaggal, vagy szotyival.... Kb. 24-30 db lesz belőle.

Nem kell keleszteni, hanem amikor kiszaggatjuk, akkor gyújtjuk be a sütőt és a lehető legkisebb lángon sütjük végig. Így a sütőben kel meg! (Én 150 fokra állítom a sütőt.)

2 megjegyzés:

moon írta...

Azt hiszem, most menni fog. :)
Szóval: Nem akarsz egy főzős blogot is? :)

Ildikó írta...

Ment :)

Hát nem, köszi, elég ez az egy blog nekem, viszont ide időnként beírom ám, ha valami finomat készítettem.