2009. szeptember 4., péntek

17 üveg paradicsomlé

készült el eddig. Vasárnap főzzük a következő adagot, sőt, akkor megpróbálkozom a lecsóval is!

Fantasztikus termésünk lett idén: paradicsom, paprika, uborka, tök, petrezselyem, mindegyikből bőségesen szüretelhettünk, az ízük pedig olyan igazi kerti, finom, zamatos! :)

A paradicsomlevet évek óta tartósítószer nélkül tesszük el. Az üvegeket és tetejüket ecetes vízben kifőzzük, vízből kiszedve azonnal rátesszük a tetőket, rácsavarjuk. Közben elkezdjük főzni a feldarabolt paradicsomot, ízlés szerint teszünk bele egy kis sót. Amikor már megpuhult a paradicsom (nem főzzük azért agyon), botmixerrel összeturmixoljuk, forralunk még rajta egyet, majd kislángon hagyva elkezdjük belemerni az üvegekbe. Ilyenkor arra figyelünk, hogy mindig csak egy üvegnek szedjük le a tetejét, azt megtöltjük a paradicsomlével, majd azonnal visszatekerjük rá a tetőt. Fejre állítjuk pár percre, aztán szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

Eddig még soha sem romlott meg (kopp-kopp-kopp) és kb. másfél-két óra alatt meg is vagyunk az elkészítésével! Passzírozni, szűrni nem szoktuk, így benne van a paradicsom magja és egy kis héj is (amit a turmix nem pürésített), de minket nem zavar, szeretjük.

Nincsenek megjegyzések: