2010. január 19., kedd

Szivárvány szelet


Ezt a süteményt Vivien kérésére készítettem el. Már karácsony előtt kinézte, be is vásároltunk hozzá (több olyan hozzávaló kell, ami általában nincs itthon), de csak most vasárnap jutottam el oda, hogy meg is csináljam. Macerás, de látványos és nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók

A tésztához:
  • 30 dkg fehér marcipán
  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 1 vaníliarúd
  • 1 fiola színtelen keserűmandula-aroma (nekem sima mandula-aromám volt)
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 50 csepp piros ételfesték (én szemre tettem bele)
  • 50 csepp zöld ételfesték
Az összeállításhoz:

  • 2 dl amarena meggylé (pl. Happy Day)
  • 10 dkg cukor
  • 1/2 fiola színtelen keserűmandula-aroma
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 15 dkg meggylekvár
A bevonáshoz:
  • 15 dkg baracklekvár
A csokimázhoz:
  • 20 dkg étcsokoládé apróra törve
  • 10 dkg tejcsokoládé apróra törve
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál keményítőszörp (pl. Lyle's Golden Syrup, Tesco) (- ezt nem tudtam beszerezni, de enélkül is jó volt)
1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). A marcipánt pár percig hűtőszekrényben dermesztjük, aztán lereszeljük.

2. A tésztához a marcipánt és a vajat robotgéppel összekeverjük (én fakanállal). Beletesszük a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a keserűmandula-aromát (egy löttyintést tettem csak bele, nem egész üveggel), ezeket is eldolgozzuk. Most egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, aztán apránként a lisztet. A tojásfehérjékből csipetnyi sóval habot verünk, és fakanállal, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a masszába.

3. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk: az egyiket piros ételfestékkel színezzük, a másikat zölddel, a harmadikat békén hagyjuk. Mindhármat elsimítjuk egy-egy kivajazott, sütőpapíros, 30x20 cm-es tepsin (én csak simán a sütőpapírt tettem a tepsibe, nem vajaztam). Jó 15-15 perc alatt megsütjük őket, és hagyjuk kihűlni.

4. A meggylevet és a cukrot sűrű sziruppá forraljuk. Hozzáadjuk a keserűmandula-aromát (itt is csak egy löttyintést tettem bele), a citromlevet, és az egészet még langyosan a lekvárhoz keverjük.

5. Az összeállításhoz kiterítünk magunk elé egy nagy sütőpapírt. Ráfektetjük a zöld színű tésztát, megkenjük a lekvár felével, jöhet rá a sima színű tészta, és ezt megkenjük a maradék lekvárral. A piros tészta az utolsó réteg lesz.

6. A süteményt szorosan folpackba csomagoljuk, 2 vágódeszka között néhány konzervvel lesúlyozzuk. Így hagyjuk 30 percig.

7. A süteményt kicsomagoljuk, levágjuk a széleit, nem kellenek (meg lehet őket nasizni...). Felszabjuk 4 db egyforma hosszú csíkra, és sütőpapírra téve oldalt-felül megkenjük mindegyiket langyosra melegített baracklekvárral (legközelebb ezt kihagyom, mivel a lekvárra nehezebb a csokit felkenni).

8. A csokimázhoz a hozzávalókat gőz fölött összeolvasztjuk, langyosra hűtve besűrítjük. Sorra bevonjuk vele a sütőpapíron várakozó, összeállított, lekvárral megkent süteménycsíkokat. Miután a máz megdermedt rajtuk, készen vagyunk: tálaláskor ujjnyi szeleteket vágunk a süteményből.

4 rúd lesz belőle, hűtőben 1 hétig eláll

A recept a Stahl magazin, 2009. tavasz-nyári számából van.

5 megjegyzés:

PI írta...

Jól néz ki:)

Névtelen írta...

Ildikó, köszi :)
Boszi

Ildikó írta...

PI: És tényleg finom is volt! :)

Boszi: Ha megcsináltad, írd meg, hogy sikerült és ízlett-e Nektek!

guccipasi írta...

És nagyon finom volt !:)
Köszönöm a kóstolót!

Ildikó írta...

Guccipasi: örülök, hogy ízlett! Sajnálom, hogy csak olyan keveset tudtam küldeni, de azt is úgy vettem ki szinte Vivien kezéből :D